
Otizm; sosyal beceriler, davranışlar, konuşma ve iletişim zorlukları ile kendini gösterebilen bir durumdur. Belirtiler genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkar ve çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Otizmin temel nedeni kesin olarak bilinememekle beraber genetik ve çevresel etmenlerin rol oynayabildiği belirtilmektedir.
Otizmde Beslenme Sorunları
- Otizmli çocuklar besinlerin tadına, kokusuna, rengine ve dokusuna duyarlı olabilir ve bu nedenle bazı besinleri yemeyi reddedebilir.
- Odaklanma problemi yaşayan çocuklar sofrada uzun süre oturmakta ve yemek yemekte zorlanabilir.
- Eğer yeterli besin ve sıvı tüketmezlerse kabızlık gibi sindirim sorunları görülebilir.
- İlaç tedavisi, iştahı dolayısıyla besin tüketimini etkileyebilir.
Otizmli çocuklarda semptomları azaltabildiği öne sürülen bazı beslenme yaklaşımları mevcuttur fakat bu konuda kesin veriler mevcut değildir. Bu beslenme yaklaşımları Gluten/Kazein Diyeti ve Prebiyotik-Probiyotik Takviyesidir.
- Gluten/Kazein Diyeti: Semptomları azaltmak için diyetten gluten ve kazeini çıkarttırılan yaklaşımdır. Glüten buğday, çavdar ve arpada, kazein ise sütte bulunan bir proteindir. Otizmli çocuklarda bağırsak geçirgenliğinin artabileceği, bunun bir sonucu olarak glüten ve kazein parçalarının kan dolaşımıyla beyin ve merkezi sinir sistemini etkileyebileceği ileri sürülmektedir. Ancak süt ve süt ürünlerinde bulunan kazeinin diyetten çıkarılması, kalsiyum ve fosfor gibi mikro besin öğesi yetersizliğine, glütenin diyetten çıkarılması ise B grubu vitaminlerle posa alımında yetersizliğe neden olabilir. Kesin kanıt olmamasına rağmen böyle bir beslenme tedavisi uygulanacaksa mutlaka bir beslenme uzmanı eşliğinde yürütülmelidir.
- Prebiyotik-Probiyotik Takviyesi: Probiyotikler yeterli miktarda alındığında sindirim sistemi sağlığını destekleyen ve bağışık sistemini güçlendirirler. Prebiyotikler ise probiyotiklerin gelişmesini veya aktivitesini arttıran ve sindirilemeyen besin bileşenleridir. Otizmli çocuklarda sindirim sistemi sorunları sık görülebildiğinden bağırsak sağlığını desteklemek için probiyotik takviyesi kullanılabilir.
Özellikle bilişsel işlevler ve beyin gelişimi üzerine olan etkileri nedeni ile otizmde Omega-3 yağ asitleri kullanımı önerilebilmektedir. Eğer dışarıdan omega-3 takviyesi alınacaksa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.