
Menopoz kadınlarda menstrüasyon döneminin zamanla tamamen ortadan kaybolduğu dönemdir. Genellikle 45-55 yaş arasında görülen menopoz; beslenme durumu, genetik faktörler, sigara ve alkol tüketimi, hastalıklara bağlı olarak daha erken veya geç yaşlarda da görülebilmektedir.
Bu dönemde genellikle kadınlarda halsizlik, dikkat dağınıklığı, ateş basmaları, gece terlemeleri gibi durumlar görülebilmektedir. Menopoz döneminde oluşan hormonal değişiklikler ile enerji harcamasında azalma meydana gelir. Ayrıca hormonal değişim sonucu lipid düzeylerindeki değişiklik kalp-damar hastalık riskini arttırırken vücutta aşırı yağlanma insülin direncine neden olabilmektedir.
Menopoz Döneminde Beslenme Önerileri
- Bu dönemde idrarla kalsiyum atımı artar ve emilimde azalmalar görülebilir. Beslenme ile yetersiz kalsiyum alımı kemik kayıplarına neden olabilmektedir. Bu yüzden kalsiyum içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artırılması önerilmektedir.
- Beslenmede vitamin ve mineral dengesi sağlanmalıdır.
- Yağ ve tuz içeriği yüksek besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır. Aşırı tuz tüketimine bağlı olarak alınan sodyumda vücutta su tutumuna ve ödeme neden olmaktadır. Hormonal değişikliklerden dolayı bazal metabolizma hızı yavaşlar ve vücutta yağlanmaya neden olmaktadır.
- Ana ve ara öğünlerde sebze ve meyve tüketiminin artırılması önerilmektedir.
- Omega-3 yağ asitlerini içeren balıkların tüketimin artırılması önerilmektedir.
- Düzenli fiziksel aktivite önerilmektedir.
- D vitamini ihtiyacını besinlerle yeteri kadar karşılanamadığı için güneş ışınlarından yeterince faydalanılmalıdır.
- Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Fitoöstrojen olarak da adlandırılan östrojene benzeyen kuru fasulye, bezelye, soya, brokoli, havuç, keten tohumu gibi besinlerin alımı arttırılabilir.