
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında çok sık görülen psikiyatrik bozukluklardan biridir ve dikkat, konsantrasyon, hareketlilik ile dürtü kontrolü alanlarındaki sorunlarla karakterize edilmektedir. DEHB tanısı konmuş çocuklarda huzursuzluk, sabırsızlık, dikkat kaybı, unutkanlık, öğrenme güçlüğü gibi davranış bozuklukları saptanmıştır.
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara vitamin, mineral ya da omega-3 yağ asidi takviyesi yapılmasının hastalık semptomlarını düzelttiği yapılan bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
- Özellikle yağlı balıklarda bulunan omega-3 ve çinko, demir gibi minerallerin beslenmede yeterli kullanılması çocukların davranışlarında olumlu değişiklikler sağlayabilmektedir.
- Besin koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi içeren gıdaların diyetten çıkartılması da çocukların davranışlarında olumlu gelişmeler sağlamaktadır.
- Asitli içecekler ve hazır meyve suları, şekerlemeler, cips gibi atıştırmalıklar, konserveler, hazır çorba ve baharat karışımları, şarküteri ürünleri, hazır puding ve kekler gibi tüm koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Hiperaktif çocuklarda çikolata, şeker, kafein gibi besinlerin alımı da sınırlandırılmalıdır.
- DEHB tanısı konmuş çocuklarda salisilat içeren besinlere karşı da duyarlılık görülebilmektedir. Salisilat salisilik asitten türetilen kimyasaldır. Bundan dolayı salisilat oranı düşük besinler (muz, kabuksuz şeftali, nohut, lahana, marul, patates vs.) tercih edilebilir.
- Aynı zamanda anne sütünü yeterli alan çocuklarda almayanlara göre daha fazla DEHB görülme olasılığı olduğu öne sürülmektedir.